Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, η Ερευνητική ομάδα του CR.E.DI.T.T.GR έχει σκοπό να συγκεντρώσει, να συνθέσει και να παράγει γνώση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών προτάσεων για τη σχέση της χώρας με τους Έλληνες του κόσμου.
Η έρευνα μας επικεντρώνεται στην αναδυόμενη -εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης- διασπορά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Το πρώτο στάδιο της έρευνας θα αφοσιωθεί στη μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων του κόσμου σήμερα και τη στάση τους απέναντι στη μητρόπολη. Για το σκοπό αυτό, θα ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
- Συλλογή δεδομένων μέσω ημι-δομημένων ερωτηματολογίων αυτοαξιολόγησης, που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου και μέσω focus groups
- Εκτεταμένη καταγραφή καλών πρακτικών μέσα από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας.
- Διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με τις ελληνικές κοινότητες του κόσμου, ειδικούς επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής για ζητήματα διασποράς.
Στόχος είναι μέσα από τη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών προτάσεωντα αποτελέσματα της Έρευνας να προκαλέσουν μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση και να ανοίξει ο διάλογος για μια νέα σχέση της Ελλάδας με τη διασπορά. Για τον λόγο αυτό θα δημοσιοποιηθούν μέσα από επιστημονικές δημοσιεύσεις και κείμενα ανάλυσης πολιτικής ανοικτής πρόσβασης, αλλά και μέσω αναλύσεων στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Η ιδέα για το CR.E.DI.T.T.GR γεννήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης σε μια εποχή που οι Έλληνες μετανάστες που αναζητούσαν εργασία και αξιοκρατία στις μητροπόλεις όλου του κόσμου πλήθαιναν με γεωμετρική πρόοδο.
Η καινοτομία της δικής μας πρότασής εντοπίζεται στο γεγονός ότι μελετούμε τη μετανάστευση πέρα από το φαινόμενο του ‘brain drain’ και με βάση μια διεπιστημονική προσέγγιση που συνδυάζει τα επιστημονικά πεδία των Διεθνών Σχέσεων των Μικρών Κρατών, των Οικονομικών της Μετανάστευσης, της Πολιτικής Επιστήμης.
Το CR.E.DI.T.T.GR χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου:HFRI-FM17-3816). Η πρόταση μας ήταν ανάμεσα στις 10 καλύτερες προτάσεις από τις 20 που εγκρίθηκαν τελικά για χρηματοδότηση στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών ανάμεσα σε 150 προτάσεις που είχαν υποβληθεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και κατηγορία. Στοιχεία αξιολόγησης ήταν η επιστημονική επάρκεια της πρότασης η πρωτοτυπία, η ποιότητα της ερευνητικής ομάδας, ο ισορροπημένος προϋπολογισμός και η δυνατότητα υλοποίησης. Το ακρωνύμιο προέρχεται από τον τίτλο του ερευνητικού έργου: Crisis Emerging Diaspora Tendencies Towards Greece.